Dlaczego ozonujemy żywność ?

Zdrowa i bezpieczna dla organizmu żywność to podstawa. Aby prawidłowo się rozwijać i funkcjonować organizm człowieka potrzebuje odpowiedniej żywności wolnej od zanieczyszczeń, hormonów i innych środków stosowanych dla łatwiejszego przechowywania czy przewożenia produktów spożywczych. Ponieważ obecnie często pochodzenie żywności jest nieznane lub wątpliwe albo też jej przechowywanie wiąże się z wykorzystywaniem nawozów, pestycydów i innych niebezpiecznych dla człowieka związków stosuje się środki, które mają zapewnić konsumenta, że to, co je, jest zdrowe i wartościowe. Oprócz tego można samemu indywidualnie zadbać o to, aby kupowana żywność była bezpieczna dla zdrowia.

W zaciszu domowym jak i w różnego rodzaju fabrykach czy przetwórniach można z korzyścią stosować ozonatory do żywności. Sprawiają one, że żywność jest oczyszczona ze wszystkich niesprzyjających zdrowiu elementów, zabrudzeń, bakterii itd. Dzięki ozonowaniu można uniknąć np. zatruć, ale też przedłużyć świeżość produktów. To dwa najważniejsze zadania, przed którymi stoi ozonator żywności.

 

Dlaczego właśnie ozon jest stosowany do oczyszczania żywności?

Ponieważ ma właściwości utleniające, będąc aktywną cząstką tlenu. Bezpowrotnie usuwa takie substancje i mikroorganizmy jak: bakterie, wirusy, grzyby, pestycydy, nawozy sztuczne, antybiotyki, czyli wszystko to, co mogłoby szkodliwie oddziaływać na człowieka. Dzięki niemu możliwe jest pozbycie się również przykrych zapachów, a produkty spożywcze staną się bardziej smaczne.

Traktować ozonem można ryby i mięso, warzywa i owoce poprzez włożenie ich do wody podczas jej ozonowania. Czynność ta pozwala cieszyć się lepszym smakiem żywności, zmniejsza ryzyko chorób, zakażeń albo zatruć i zabezpiecza produkty przed szybkim starzeniem się, ich okres przydatności do spożycia wydłuża się. Kolejne zalety używania generatorów ozonu do żywności to piękny i naturalny wygląd żywności oraz ładny zapach.
W przypadku ozonowania na większą skalę, np. w zakładach żywnościowych, ozonowanie produktów sprawia, że straty są dużo mniejsze. Produkty nie psują się tak szybko, dzięki czemu można je wykorzystywać dłuższy czas. Wpływa to bezpośrednio na koszty i jest kolejną zaletą ozonowania.

Pozytywy płynące z ozonowania żywności są ogromne, dlatego też nie dziwi fakt, że stosuje się takie działania coraz częściej. Będzie to miało pozytywny oddźwięk nie tylko na zdrowiu tych, którzy posilają się pozbawioną niebezpiecznych związków żywnością, ale nawet u następnych pokoleń właśnie dzięki temu, że organizmy współczesnych będą odżywiane zdrowymi, wartościowymi i pozbawionymi zanieczyszczeń produktami spożywczymi.